Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-01-2009, 09:10 PM   #321
Mini-Skoolie
 
Join Date: Sep 2008
Location: New Braunfels, TX
Posts: 56
Year: 1987
Coachwork: Blue Bird
Chassis: City Bird
Engine: DT570
Rated Cap: 15
Re: Jacuzzi Bus IV

one more bit of info: when I was looking at things, the batteries were on the chargers despite both of them the batteries were fully charged via a green light. (the charger was in auto mode.) At regular time intervals, one of the batteries made a faint girgle sound, and after about three times of that happening, I noticed that green light on the charger which was connected to it, would go off during this. But as soon as the girgle stopped, the green "charged" light would go back on.

never seen that happen before and not really sure what could cause that.
skylinelimo is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2009, 12:31 AM   #322
Bus Geek
 
the_experience03's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Saint James, MN
Posts: 2,669
Send a message via MSN to the_experience03 Send a message via Yahoo to the_experience03
Re: Jacuzzi Bus IV

Sulfation would cause that...as a result of repeatedly being drawn too low. The plates in the batteries become "coated" making their available surface area much smaller which results in much reduced capacity. On top of that, their internal resistance goes sky high so an automatic battery charger will often see that the necessary voltage to over come the resistance and flow current becomes high. Some chargers will simply call them fully charged at this point. Others will go into a "sulfation mode" and try and knock it off. This is where things are going to get interesting. Your batteries are not that old so the sulfation is not a result of simply sitting around (assuming you never let them sit stone dead long and I don't think you do). So what's the other possible cause? A lack of being fully recharged by the charging system which leads us back to the alternator possibly!

When they test your batteries I would suspect they will load test them with a carbon pile and/or use a conductance tester. Both have their high points and low points. The carbon pile will physically load the batteries. This is great because it replicates what starting batteries typically see. There is no interpolation of results and such. Either it can supply the current or it can't. However, this method is not necessarily terribly accurate for deep cycles which see a lower load drawn out over a longer period of time. Conductance testers often have the capability of interpolating these results because they measure the internal resistance of the battery. Unfortunately, no real load is placed on the battery and though internal resistance testing should catch sulfation, the results are interpolated which means there is room for error.

In a case like this I like to rely on the good old fashioned 3 minute charge test. The great thing is you can do it yourself. Disconnect the cables from the batteries. Place a charge on them and set it to a 30-40 amp charge rate. Watch the clock and after 3 minutes stick your voltmeter leads across the battery terminals while the charger is running. If you see a voltage higher than about 15.5 volts then the batteries are sulfated and replacement is the only real solution. It would also make the charging system and connections very suspect.

*edit* Being that the batteries are 4D's they should be traditional "maintenance" type batteries requiring you to remove the caps and add distilled water to the electrolyte to a level just covering the plates while leaving a small air gap at the top. Have you checked this? Heavy discharge and charging causes the water component to boil out of the acidic electrolyte solution.
__________________
http://farm4.static.flickr.com/3024/...09f20d39_m.jpg
Skooling it...one state at a time...
the_experience03 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2009, 11:20 AM   #323
Mini-Skoolie
 
Join Date: Sep 2008
Location: New Braunfels, TX
Posts: 56
Year: 1987
Coachwork: Blue Bird
Chassis: City Bird
Engine: DT570
Rated Cap: 15
Re: Jacuzzi Bus IV

I haven't checked the level you mention. However, I did notice, at one point, that one of the caps on a battery was very loose, almost fully backed off of the thread.
skylinelimo is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2009, 06:31 PM   #324
Bus Crazy
 
Join Date: Oct 2004
Location: New England
Posts: 1,009
Year: 1993
Coachwork: Ward Genesis
Chassis: International
Engine: DT466/MT643
Rated Cap: 77
Re: Jacuzzi Bus IV

Quote:
Originally Posted by lapeer20m
he claimes it was a highway bus owned by the city of gainsville florida. I'm pretty sure it was a city bus. It'll cruise about 60 on flat ground. I was never able to get the bus over 65 even going downhill with the pedal to the floor. There are some pretty steep hills between arizona and michigan.

I really like the bus, and 60 mph is acceptable, I'm just disappointed because i was expecting 70 or 80. A bus with a top end of 80 should cruise real nice without having to work at 60 mph.

I"m also surprised how wimpy that 6v71 is. 426 cubic inches, a blower plus turbo, and twice as many power strokes as a four stroke engine. I would have thought that it would be a great match for a 20K pound bus. It's about as anemic as my old 6.6 litre Brazilian. It starts great, blows very little smoke, runs like a top. The motor appears to be in excellent shape. She leaks oil, but i think that's par for the course for a DD. Most of the oil appears to leak out of a pair of hoses under the motor. About 1 gallon every 1K miles. Not like that dt360 in the last bus that didn't use/leak barely a drop of oil.

It sounds really cool! especially when taking off from a stop. I should make a recording of that. The air ride is really nice too, but leaks like a sieve. (sp?) Not a big deal though, it's just plumbing. I'll get working on that as soon as i park the bus indoors out of the snow. It has air everything which is a little bizarre: throttle, engine shutoff, windshield wipers, doors, seat, brakes, suspension and who knows what else.

The body doesn't have a speck of rust. Only rust i've found is on the platform where the a/c unit used to live above the engine.
The oil from the slobber tubes is normal. Very important: DO NOT USE MULTIWEIGHT OIL IN THIS ENGINE EVER UNDER ANY CIRCUMSTANCES!!!! Straight SAE30 OR SAE40 ONLY! Also, don't lug it, don't idle it, and don't ever run it low on oil!

The 6V71 varied from really wimpy to a fire-breather. In transits, many were derated...the 2-valve 6V71N in the old GMC I drove was about 165-175HP. A typical tune was about 225-250HP, with 238 the most common (a "238 Detroit" is a 6-71). In fire trucks, a 6-71TA or 6V71TA could top 300HP easily. I drove another bus with a turbo 8V71 with about 275HP...my uncle drove a GMC General semi tractor with another 8V71 that was turned up, and that smoke-belching monster was well over 500HP.
__________________
Jarlaxle
---------------------------------------------------------------------------------
Optimism is a mental disorder.
Jarlaxle is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2009, 04:49 PM   #325
Mini-Skoolie
 
Join Date: Sep 2008
Location: New Braunfels, TX
Posts: 56
Year: 1987
Coachwork: Blue Bird
Chassis: City Bird
Engine: DT570
Rated Cap: 15
Re: Jacuzzi Bus IV

What kind of antifreeze would this detroit diesel take? standard green I suppose? Is the fill cap on top of a large boxy reservoir that has a mechanical pressure clasp? It is virtually empty but the engine hoses do have coolant in them. There is some slimy nasty stuff in the bottom of the reservoir that I don't know exactly what to call.
skylinelimo is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 11:04 AM   #326
Mini-Skoolie
 
Join Date: Sep 2008
Location: New Braunfels, TX
Posts: 56
Year: 1987
Coachwork: Blue Bird
Chassis: City Bird
Engine: DT570
Rated Cap: 15
Re: Jacuzzi Bus IV

Having a bit of electrical problems with the coach inverter/alternator/battery setup. As shown in previous construction posts, this bus has a 24V, 3000W inverter. It is connected to two daisy-chained 12V 4D batteries (less than 6 months old). I've had a problem with the power tripping off after about 45 minutes under near-full electrical load while the bus is in transit. Testing last night on the 24V 165A alternator suggested all is fine with it (had to disassemble and clean the brushes on the other 12V engine/accessory alternator which was not working at all beforehand -- but now it works, yea!). Another discovery during testing was that when the 24V setup is under near-full electrical load (stereo, jacuzzi, lights on, minus the A/C), the (-) battery terminal on the one battery that is grounded to the back body panel gets EXTREMELY HOT (hot enough to make skin smoke!). The battery itself seems fine because it doesn't get hot and the other battery that is connected in series doesn't get hot either. It's just that one terminal that gets really hot. The battery terminal connectors are going to be replaced since they need to be, but is/are there other things that might be causing this? The inverter immediately goes into "overload" when it is first turned on, but with the press of the reset button, it seems to operate fine. Any thoughts/ideas would be greatly appreciated!
skylinelimo is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 03:49 PM   #327
Bus Nut
 
Join Date: Dec 2006
Location: downriver, detroit mi
Posts: 794
Re: Jacuzzi Bus IV

heat in an electrical circuit is caused by resistance, either a dirty/bad connection or undersized wiring devices, i would suggest that you replace your battery cables with 2.0 welding cable and either properly soldered or crimped terminal ends.
paul iossi is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 04:38 PM   #328
Mini-Skoolie
 
Join Date: Sep 2008
Location: New Braunfels, TX
Posts: 56
Year: 1987
Coachwork: Blue Bird
Chassis: City Bird
Engine: DT570
Rated Cap: 15
Re: Jacuzzi Bus IV

yeah there are big cables on there. the ones going to the inverter appear to be welding cables - they are probably 3/4"+ diameter. Putting on all new terminal connectors and landing the ground onto the chassis (instead of the body panel) today.
skylinelimo is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 04:43 PM   #329
Bus Nut
 
Join Date: Dec 2006
Location: downriver, detroit mi
Posts: 794
Re: Jacuzzi Bus IV

make sure to run a large jumper from the body to chassis ground
paul iossi is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2009, 10:43 AM   #330
Mini-Skoolie
 
Join Date: Sep 2008
Location: New Braunfels, TX
Posts: 56
Year: 1987
Coachwork: Blue Bird
Chassis: City Bird
Engine: DT570
Rated Cap: 15
Re: Jacuzzi Bus IV

After totally revamping all the connectors and making a good ground connection to the chassis, there is no more scalding hot battery terminal. The 165amp 24V alternator increases voltage across the series-connected 12V batteries from the low 24s to almost 25V when the engine is revved.
skylinelimo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jacuzzi Bus V lapeer20m Skoolie Conversion Projects 153 09-19-2012 10:21 AM
I put a Jacuzzi in my bus! bus-bro Skoolie Conversion Projects 6 12-14-2011 12:24 PM
Jacuzzi Bus VI lapeer20m Skoolie Conversion Projects 4 09-29-2011 07:16 PM
Jacuzzi Bus III lapeer20m Skoolie Conversion Projects 43 12-05-2008 08:31 PM
Jacuzzi Bus Steve Skoolie Conversion Projects 201 07-27-2005 01:07 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 07:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.