Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-07-2018, 03:38 PM   #1
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2017
Location: Texas
Posts: 61
Need help with PID 164 code. 466

I have had this code for a wile, PID 164. I have a lot of smoke and now no start.

I need help. 2002 466. Where is the ICP sensor at??? Cant get any thing on line to show me where it is.
Can any one help me find it. I am stuck and need to move the buss right now.
I hope all I need is the sensor.

Thanks.
45acp is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2018, 04:36 PM   #2
Skoolie
 
Join Date: Jun 2015
Location: Asheville, NC
Posts: 129
Year: 1999
Coachwork: American Cargo 14'L x 7'8"W x 7'H Box
Chassis: Ford E350 Cutaway
Engine: 7.3L Powerstroke
Rated Cap: 11500 lbs
ICP = Injection Control Pressure.

Google is your friend for finding replacement sensor and instructions how to change.
alpine44 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2018, 05:12 PM   #3
Skoolie
 
Join Date: Feb 2016
Location: Indianapolis, IN
Posts: 154
Year: 1999
Coachwork: AmTran
Chassis: International FE
Engine: DT466E
Rated Cap: 84 passengers
The ICP sensor is on the left side of the engine, towards the top. If you follow the oil line from the high pressure pump up to the oil rail you should see the ICP sensor on that oil rail. It may be slightly tucked behind your ECM.
rensch26 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2018, 10:49 PM   #4
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2017
Location: Texas
Posts: 61
Thanks rensch26. I have been a Mechanic for 40 years. And I dont see the senor any where.

And just for heads up google dose not show it ether. I will look for it in the morning. I have been trying to find this sensor for 3 weeks. Now that the buss wont start I have to find it. Thanks for the help.
45acp is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2018, 09:54 AM   #5
Skoolie
 
Join Date: Jun 2015
Location: Asheville, NC
Posts: 129
Year: 1999
Coachwork: American Cargo 14'L x 7'8"W x 7'H Box
Chassis: Ford E350 Cutaway
Engine: 7.3L Powerstroke
Rated Cap: 11500 lbs
I would post a picture if it weren't such a pain on this site.

Look at the driver side of the engine. The HPOP is bolted to the timing gear housing towards the top of the engine. From the pump goes a pipe to the high pressure oil gallery on the block. The sensor is right behind the fitting for the high pressure oil pipe. It (obviously) has wiring going to it.
alpine44 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2018, 10:50 AM   #6
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2017
Location: Texas
Posts: 61
I found it and I unplugged it and she started. So I ordered a new one and IPR also.
Thanks.
45acp is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2018, 01:10 PM   #7
Skoolie
 
Join Date: Feb 2016
Location: Indianapolis, IN
Posts: 154
Year: 1999
Coachwork: AmTran
Chassis: International FE
Engine: DT466E
Rated Cap: 84 passengers
Excellent news, the Navistar ECM will use default parameters to start the bus when the ICP is not plugged in. So I would say you found the culprit. Definitely not a bad idea to replace the IPR at the same time though as they work in conjunction with each other.
rensch26 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 06:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.