Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-12-2020, 01:46 PM   #1
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Year: 2002
Engine: T444E
T444E no throttle

Hi
I have a 2002 International
T444E engine

I have the warn engine light on and have no power throttle power. When I press the diagnostic button it says “oil/water”
I checked oil and water level/quality and it’s perfect.
I changed the ICP sensor because it was oily on the top connection. It didn’t help unfortunately and already cost me $200.

What could be the problem? what should I look for?
I need to leave the farm where I’m staying soon...
Phil&Melat is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 02:54 PM   #2
Bus Crazy
 
Join Date: May 2016
Location: Georgia
Posts: 1,924
Year: 2001
Coachwork: Blue Bird
Chassis: IH
Engine: T444E
Rated Cap: 14
Check the fuel filter/water separator. Fuel filters aren't expensive, change them (if more than one) if you can't remember when it was last done (very common problem for "no power" issues).
Brad_SwiftFur is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 02:58 PM   #3
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Year: 2002
Engine: T444E
Hi, I changed all the filters in April 2019 and did only 500 miles since. I started it every week since and it was fine. I have the Warn Engin light on and when I click on the diagnostic button the Oil/water light is on.
I will check the fuel filter
Phil&Melat is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 04:00 PM   #4
Site Team
 
Johnny Mullet's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Ashtabula, Ohio
Posts: 1,359
Year: 1996
Coachwork: Thomas
Chassis: International
Engine: T444E 7.3L
With the key "ON" and after the diag button is pushed the lights should start a blink code with flashing lights. Should be a 3 digit code corosponding with the flashes
Johnny Mullet is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 05:37 PM   #5
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Year: 2002
Engine: T444E
Which light to count? The warn engine, the oil/water with the beep sound?
Phil&Melat is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 05:46 PM   #6
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Year: 2002
Engine: T444E
If I understand the code with the lights flashing, here is what I’ve got:
123-131-132-133-134-135-141-142-148-612-626
Phil&Melat is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 05:47 PM   #7
Bus Geek
 
brokedown's Avatar
 
Join Date: Dec 2016
Location: Weeki Wachee, FL
Posts: 3,013
Year: 1997
Coachwork: Bluebird
Chassis: TC2000 FE
Engine: Cummins 5.9
Rated Cap: 72
Can you explain more clearly what the problem you're having is? No throttle sounds like you're describing the gas pedal doig nothing when you touch it, which would be an electrical thing on a t444E. But the responses you're getting are related to the engine not producing normal power. it's unclear to me exactly what problem we're trying to solve.
__________________
Keep up with us and our build!
Follow us on Facebook, Instagram, YouTube, and Twitter
brokedown is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 06:00 PM   #8
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Year: 2002
Engine: T444E
Quote:
Originally Posted by brokedown View Post
Can you explain more clearly what the problem you're having is? No throttle sounds like you're describing the gas pedal doig nothing when you touch it, which would be an electrical thing on a t444E. But the responses you're getting are related to the engine not producing normal power. it's unclear to me exactly what problem we're trying to solve.


Of course, I'm french so it's harder. ;)
- When I start the bus, I have the "WARN ENGINE" light on.
- Engine running on idle nicely but nothing happens when I push the throttle pedal / no power.
- I stop the engine. Turn the key back on ignition but I don't start.
- Then I push the diagnostic engine button to see the message on the dash.
- WATER / OIL light is on.

I changed the ICP sensor this morning but nothing improved.
It should be more clear. ;)
Phil&Melat is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 06:08 PM   #9
Bus Geek
 
brokedown's Avatar
 
Join Date: Dec 2016
Location: Weeki Wachee, FL
Posts: 3,013
Year: 1997
Coachwork: Bluebird
Chassis: TC2000 FE
Engine: Cummins 5.9
Rated Cap: 72
No worries, your english is much better than my french! but that changes everything, Your throttle is almost certainly electric, so it sends a signal to the engine's computer telling it how far you've pushed it down. If that signal isn't being received by the computer, you'll be stuck at idle.

The codes you've read agree. There's a list here: T444E Engine Control System

131, 132, 133, 134 and 135 are all related to the throttle position sensor... And I don't like the description of 612: Incorrect Electronic Control Module (ECM) Installed For Camshaft Position Sensor (CMP) Timing Wheel
__________________
Keep up with us and our build!
Follow us on Facebook, Instagram, YouTube, and Twitter
brokedown is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2020, 06:26 PM   #10
Mini-Skoolie
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 14
Year: 2002
Engine: T444E
Quote:
Originally Posted by brokedown View Post
No worries, your english is much better than my french! but that changes everything, Your throttle is almost certainly electric, so it sends a signal to the engine's computer telling it how far you've pushed it down. If that signal isn't being received by the computer, you'll be stuck at idle.

The codes you've read agree. There's a list here: T444E Engine Control System

131, 132, 133, 134 and 135 are all related to the throttle position sensor... And I don't like the description of 612: Incorrect Electronic Control Module (ECM) Installed For Camshaft Position Sensor (CMP) Timing Wheel
Thank you. Very helpful. I was just reading the FLASH CODE CIRCUIT INDEX I found online. I made some mistake counting 2 of them, 148 and 626 doesn't exist.
Phil&Melat is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
icp, t444e

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 03:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×