Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×


Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-30-2022, 10:00 PM   #1
Mini-Skoolie
 
Sir Octobus's Avatar
 
Join Date: Nov 2022
Posts: 10
Year: 2002
2002 Bluebird All Amer. technical wiring question

Hi,

I have run into an interesting problem that I can't solve--the backup lights don't come on when I switch to reverse.

Here's what I know:

The bulbs and wiring from the lights up to the Doran light monitor are good.

I can jump an active wire at the monitor to activate the lights, they just don't activate when I put it in reverse.

I found a wiring diagram and traced a light blue wire (1322) from the Doran monitor back into the relay panel on the side, which appears to go into the dash area.

It seems like this blue wire is supposed to provide the power when reverse is engaged, but it doesn't.

I have checked all the fuses and there aren't any faulty.

I have checked the relays as best I can and found nothing.

All the other lights on the bus work.

Please help.

Sir Octobus is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2022, 12:38 AM   #2
Bus Nut
 
johnbloem1974's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Montana/Texas
Posts: 675
Year: 1998
Coachwork: Crown by Carpenter
Chassis: International 3800
Engine: 230 HP DT 466e/MT 643!
Rated Cap: 16
In my bus, the reverse lights are activated by a switch in the transmission. Only will come on when the bus is running. I can see if I can get a picture if that helps...

John
johnbloem1974 is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2022, 12:41 AM   #3
Mini-Skoolie
 
Sir Octobus's Avatar
 
Join Date: Nov 2022
Posts: 10
Year: 2002
I was just in the process of doing some Internet searching and found someone referencing this switch. I know my transmission is a MD 3060, so if thatís what you have and you can get a picture of it, I would greatly appreciate it.

Iím hoping to find a video tutorial.
Sir Octobus is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2022, 12:51 AM   #4
Bus Nut
 
johnbloem1974's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Montana/Texas
Posts: 675
Year: 1998
Coachwork: Crown by Carpenter
Chassis: International 3800
Engine: 230 HP DT 466e/MT 643!
Rated Cap: 16
Yea, so I have an MT-643. Unfortunately pic won't help as we have different transmissions. I believe the 3060 may have that function through the TCM....but you're on the right track! Hopefully someone with more knowledge of the 3060 can chime in...

@cadillackid- your thoughts?

John
johnbloem1974 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2022, 01:07 AM   #5
Bus Crazy
 
Join Date: Jun 2016
Location: Orange County, CA
Posts: 1,252
Year: 1990
Coachwork: Crown, integral
Chassis: Crown Supercoach II (rear engine)
Engine: Detroit 6V92TAC, DDEC 2, Jake brake, Allison HT740
Rated Cap: 37,400 lbs GVWR
I also have a "neutral safety" switch on the side of my HT740 transmission that A) prevents the engine from being started if in gear, and B) only allows the Fast Idle to work when in neutral (and parking brake set), and C) actuates the reversing lights, all through the magic of relays. My transmission's switch is on, I think, its left side (the right side of a RE bus), and it's where the Morse shifter cable enters the transmission. Mind you, you probably have a new-fangled electronic transmission, so just ignore my old-fangled advice!

John
Iceni John is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2022, 09:58 AM   #6
Mini-Skoolie
 
Sir Octobus's Avatar
 
Join Date: Nov 2022
Posts: 10
Year: 2002
Is that neutral switch something I can reset or do I have to replace it? I guess Iím just not sure how itís supposed to work.
Sir Octobus is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2022, 12:06 AM   #7
Mini-Skoolie
 
Sir Octobus's Avatar
 
Join Date: Nov 2022
Posts: 10
Year: 2002
Can low trans fluid have anything to do with this?
Sir Octobus is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2022, 07:29 AM   #8
Bus Geek
 
Join Date: May 2009
Location: Columbus Ohio
Posts: 17,541
Year: 1991
Coachwork: Carpenter
Chassis: International 3800
Engine: DTA360 / MT643
Rated Cap: 7 Row Handicap
Quote:
Originally Posted by Sir Octobus View Post
Can low trans fluid have anything to do with this?

I believe on the 3000 series the reverse lights are activated by the TCM. there is a switch internal to the transmission.. since this is a fully electronic trans, the engine will need to be running and the transmission will need to fully engage the gear for the reverse signal to be sent.. so yes low fluid can affect it..



for reference the MT643 or the AT545 uses a pressure switch in the side of the trans.. . the switch activates when reverse gear engages and pressurizes the switch.. reverse lights wont work if the engine isnt running or trans fluid is very low.



the allison 1000/2000 use a physical switch based on the position of the shifter lever.. on those the switch can be internal or can be an external switch on the side of the trans at the shift lever.


ive only seen a couple HT7xx series transmissions and they are as John describes, an external switch on the side of the trans.
cadillackid is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2022, 01:58 PM   #9
Mini-Skoolie
 
Sir Octobus's Avatar
 
Join Date: Nov 2022
Posts: 10
Year: 2002
Thanks for the ideas. I have been testing with the engine on with the park brake engaged and stepping on the brake pedal but have not got anything.

I don't know if my fluid is low, but I'm going to check. I also plan on inspecting the Doran monitor to see if that has caused some kind of fault.

At this point I'm still trying just about everything.
Sir Octobus is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2022, 12:32 AM   #10
Mini-Skoolie
 
Sir Octobus's Avatar
 
Join Date: Nov 2022
Posts: 10
Year: 2002
So I checked the fluid level and it seems fine. The light blue wire that goes into the Doran monitor never gets power. I have used a voltmeter and measured it in neutral and reverse but it’s the same. I have checked all the white ground wires I can find and they are attached.

From what I can determine, the problem is that wire is not getting power when the reverse is selected.

I found a wiring diagram that shows the wires leading to a relay, numbered p123. I checked the panel on the bus and confirmed that relay is there, but I have no idea where to find it.
Sir Octobus is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
reverse, troubleshoot, wiring

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 03:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.